sâmbătă, 21 ianuarie 2012

Prajitura cu mere si bezea

Initial am vrut sa fac reteta asta, dar mi-am adus iar aminte de albusurile care le mai am prin congelator, asa ca am adaptat-o dupa situatia data ...si chiar e mai buna si mai frumusica :))
V-o recomand cu incredere si mare drag.




Ingrediente:

pentru blat:
  • 3 oua
  • 14 linguri de zahar
  • 14 linguri de lapte
  • 14 linguri de ulei
  • 18 linguri de faina
  • 1 praf de copt
  • vanilie
pentru umplutura:
  • 1 kg mere
  • 4 linguri zahar
  • 50 g unt/margarina
  • scortisoara dupa gust
pentru bezea:
  • 4 albusuri
  • o cana de zahar
  • un praf de sare
  • vanilie
Batem ouale cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul, dupa care adaugam zaharul in ploaie si mixam pana se dizolva zaharul, apoi adaugam uleiul si omogenizam bine compozitia.
Amestecam faina cu praful de copt, dupa care o adaugam peste oua, alternand cu laptele.
Aluatul trebuie sa fie mai gros decat cel de clatite ( trebuie sa curga din lingura)
Curatam merele de coaja si le dam pe razatoare.
Punem merele rase intr-o craticioara, adaugam zaharul, untul si scortisoara si punem pe foc sa se caleasca pana scade tot sucul.
Ungem tava de la cuptor cu unt/margarina/ulei, dupa care o tapetam cu faina si turnam  compozitia rezultata in ea.
Dam la cuptorul preincalzit 10 - 12 minute, nu trebuie sa se coaca foarte bine, ci atat cat sa putem pune merele calite.
Intre timp facem bezeaua asa:
Mixam albusurile cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul, dupa care adaugam zaharul in ploaie si mixam pana se topeste si devine o spuma densa, lipicioasa, iar la sfarsit adaugam vanilia.
Scoatem tava din cuptor, punem merele calite peste blat, iar peste mere punem bezeaua.
Dam din nou tava la cuptor, la foc foarte mic cu usa cuptorului intredeschisa, cca. 40 de minute, pentru a se intari bezeaua si a se usca incet.
Prajitura se taie cand s-a racit foarte bine.






18 comentarii:

  1. Imi place foarte mult genul asta de prajitura, e foarte permisiva, (se pot folosi fructe sau branza dulce)si rezultatul e aspectos si foarte gustos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nico, ma bucur ca-ti place, intr-adevar poti jongla cu umplutura...iar rezultatul sigur e unul placut, te pup :*

    RăspundețiȘtergere
  3. Imi place la nebunie prajitura asta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mancaruri si prajituri minunate, fotografii deosebite... Mi-am permis sa-ti dedic un premiu pe care il gasesti pe blogul meu. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  5. Grozavie mare cu prajitura asta! Poti sa-ti faci de cap cum vrei si tot te incanta cu gustul si infatisarea ei! pupici

    RăspundețiȘtergere
  6. Felis, multumesc, te servesc cu mare drag, te pup :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Sylvia, iti multumesc tare tare mult pentru aprecieri si premiu, te pup dulce :*

    RăspundețiȘtergere
  8. Haplea, multumesc, ma bucur ca-ti place, o zi faina sa ai!!!

    RăspundețiȘtergere
  9. Antonia, exact asa este, te pup draga mea :*

    RăspundețiȘtergere
  10. Medi, multumesc.
    O seara minunata!
    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  11. Dana Burlacu http://prajituricisialtedulciuri.wordpress.com/22 ianuarie 2012 la 12:03

    Si eu fac ceva de genul asta, este pur si simplu delicioasa!!!

    RăspundețiȘtergere
  12. De mult mi-e pofta pe o praji cu mere, iar cu bezea cred ca este o nebunie!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  13. Te servesc eu cu mare drag, mai am vreo 2 portii, chiar e tare buna cu bezea, te pup :*

    RăspundețiȘtergere

Comandă pizza online!

o comunitate frumoasa si unita, intrati si aruncati o privire :)