sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Prajitura inteligenta cu portocale

Nu stiu ce descriere as putea sa-i mai adaug acestei prajituri, probabil toata lumea o cunoaste si stie cat de simpla si gustoasa este.
Totusi pentru cei care nu au facut prajitura o sa specific faptul ca in timp ce se coace, faina se va lasa pe fundul tavii si se va transforma intr-un blat subtire, peste care se va forma crema iar deasupra acesteia un al doilea blat mai pufos, de aici ii vine si numele de prajitura inteligenta, adica isi alege singura staturile :)
Am vazut reteta la aproape toata blogosfera, plus pe bucataras si pe alte site-uri, eu ieri m-am inspirat de la Andreea, multumesc pentru reteta.
Cu aceasta reteta particip la Provocarea Dulce Romania care luna aceasta este gazduita de prietena noastra Adina - Mitinita.



Ingrediente:

  • 225 g faina
  • 250 g zahar
  • 1 pachet margarina rama
  • 1 l lapte
  • vanilie
  • 8 oua
  • coaja rasa de la o portocala
  • sucul de la o portocala
  • un praf de sare

Pentru inceput taiem margarina cubulete, o punem intr-un caston, dupa care o bagam 1 min si 15 secunde la cuptorul cu microunde pentru a se topii, dupa ce s-a topit o lasam sa se raceasca, insa trebuie sa ramana tot lichida, deci nu o bagati in frigider.
Frecam galbenusurile cu zaharul pana devin spuma, adaugam apoi margarina topita si racorita si omogenizam compozitia.
Dupa omogenizare adaugam faina alternand cu laptele pentru a nu se forma cocoloase.
Adaugam si vanilia ( doar semintele ), daca nu aveti pastai de vanilie puteti folosii zahar vanilat sau esenta de vanilie, coaja si sucul de portocala si omogenizam din nou.
Separat batem albusurile cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul si devine o spuma densa.
Incorporam albusurile in compozitia de galbenusuri, amstecand cu o lingura de sus in jos.
Ungem o tava cu ulei si o tapetam cu faina, dupa care turnam compozitia in ea si dam la cuptorul preincalzit cca. 1 ora si 10 minute, primele 5 minute la foc mare, apoi la foc mic.


Este gata cand incepe sa se crape si sa se rumeneasca frumos.
Cel mai important lucru este sa nu miscati tava si sa nu deschideti usa cuptorului ( la mine aici a fost o mare problema pentru ca tava mea e un pic mai lunga decat gratarul cuptorului si de obicei trebuie sa intorc tava pentru a se coace uniform, asadar a trebuit sa o las asa si intr-o parte a fost mai coapta, iar in alta trebuia sa o mai las un pic...insa va asigur ca e la fel de delicioasa, drept urmare eu si sotul am mancat din ea chiar imediat ce am scos-o din cuptor :D)
Prajitura se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca, dupa care se taie si se poate pudra cu zahar.






44 de comentarii:

  1. Delicioasa prajitura! Si foarte aspectuoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu am facut prajitura asta pana acum, asa ca o sa gust de la tine sa vad daca o incerc si eu.
    Arata super!

    RăspundețiȘtergere
  3. Daca este cu portocale atunci nu poate fi decat delicioasa.Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mununat arata, servesc o bucata. Duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Arata bine si sigur e buna daca e cu portocale! o duminica placuta iti doresc

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu numai ca e desteapta dar e si frumoasa:)Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  7. Alexandrina, multumesc mult, te pup :*

    RăspundețiȘtergere
  8. Doamna Mari, multumesc, si la mine e prima data cand o fac, dar cu siguranta o s-o mai repet, va pup :*

    RăspundețiȘtergere
  9. Dia, sa sti ca portocala, pe langa aroma ii da si un gust mau placut zic eu :d :)) pup

    RăspundețiȘtergere
  10. Sara, multumesc, ma bucur ca-ti place.
    Duminica Frumoasa si voua!!!!

    RăspundețiȘtergere
  11. Timea, multumesc mult.
    Duminica frumoasa!
    Te pup :*

    RăspundețiȘtergere
  12. Super ti-a iesit! Duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  13. Am tot auzit de ea , dar nu am incercat-o inca . Arata tare bine .

    RăspundețiȘtergere
  14. cred ca e deliciosa cu portocale,am facut si eu de multe ori reteta clasica si e foarte buna, am sa incerc cu ciocolata cred ca ar fi foarte buna.

    RăspundețiȘtergere
  15. Am auzit mereu de prajitura "desteapta" si stiu cat este de buna, dar nu am avut curaj sa o si incerc:) Pana la urma o voi face, mai ales ca nu mi se pare greu de facut:) Pup!

    RăspundețiȘtergere
  16. Dorina, trebuie sa o incerci, e delicioasa, te pup.

    RăspundețiȘtergere
  17. Mandala, eu n-am facut reteta clasica, iti spun doar ca e delicioasa cu portocala, am vazut si varianta cu ciocolata, cred ca e si mai buna ;) te pup :*

    RăspundețiȘtergere
  18. Danutza, chiar nu este greu de facut, o faci imediat, trebuie doar sa urmezi pasii retetei si sa-i respecti! te pup!

    RăspundețiȘtergere
  19. Foarte tare! Trebuie sa o incerc si pe asta! :) Pup

    RăspundețiȘtergere
  20. Imi place adaptarea cu portocale.Merita incercata pentru ca arata super bine.

    RăspundețiȘtergere
  21. Corina, multumesc, ma bucur ca-ti place, te pup :*

    RăspundețiȘtergere
  22. Sincer, am auzit de ea, dar nu am incercat-o niciodata si dupa cum arata la tine, imi dau seama ca e de neratat!

    RăspundețiȘtergere
  23. Viviana, ma bucur tare mult ca-ti place, daca ai ocazia incearc-o, n-o sa-ti para rau, chiar acum am servit una la cafeluta :D te pup

    RăspundețiȘtergere
  24. Am salvat reteta! Trebuie sa o incerc!

    RăspundețiȘtergere
  25. Multumesc Irina, ma bucur ca-ti place, te pup :*

    RăspundețiȘtergere
  26. Un premiu oferit cu toata dragostea te asteapta sa-l ridici.Iti multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  27. Arata tare bine, iar prezentarea e superba!

    RăspundețiȘtergere
  28. Maya, multumesc, ma bucur mult ca-ti place, pup :*

    RăspundețiȘtergere
  29. Buna ziua, numele meu este Veronica. Sunt din Uruguay, descoperit recent acest blog şi mi-a plăcut cu adevărat. Îmi place întâlnire reţete noi. Scuzati ortografia mea voi folosi Google Translator. Dacă preferaţi Pot să scriu în limba engleză. Besos. Voi face aceasta reteta:)

    RăspundețiȘtergere
  30. Veronica, ma bucur tare mult sa aud ca-ti place blogul meu si ca vrei sa incerci aceasta prajitura, care intr-adevar este delicioasa, poti folosii ce limba vrei tu, cum iti este mai usor, multumesc de vizita, te astept si altadata.
    Te pup cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  31. e o minciuna prajitura asta . Dupa descrierea retetei este un peindespain cu gust de portocale ori in poze se vede CLAR ca este o prajitura cu doua foi si crema intre ele .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mmmm... Absolut delicioasa si arata si foarte bine! Sincer, a mea arata si mai bine!;) Probabil a fost tava putin mai mica si a iesit mai inalta si... exact cu straturile pe care le vezi... =D Incearca si tu... Daca vrei... poti! =D

      Ștergere
  32. Sincer, ma faci sa rad =))) si atat!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  33. super buna ,super prezentare,pup Danutza scumpa

    RăspundețiȘtergere
  34. Buna ziua. Arata foarte bine prajitura, as incerca-o, dar spune-mi te rog ce dimensiuni trebuie sa aiba tava? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Elena, ma bucura foarte mult faptul ca iti place si vrei sa o incerci.
      Tava mea are 28x18 cm, dar iti recomand o tava mai mica de 22 maxim 23 cm.
      Te pup si te astept si altadata :*

      Ștergere
  35. Buna ziua. Arata foarte bine prajitura, as incerca-o, dar spune-mi te rog ce dimensiuni trebuie sa aiba tava?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere

Comandă pizza online!

A apărut o eroare în acest obiect gadget

o comunitate frumoasa si unita, intrati si aruncati o privire :)