duminică, 4 martie 2012

Lunea Gateste Romaneste

Azi gatesc autentic romaneste, la invitatia prietenei noatre Alice, care a lansat un frumos proiect culinar si anume acela de a gatii romaneste, in fiecare zi de luni :)
Dat fiind faptul ca ne aflam in Postul Pastelui, nu puteam gatii decat autentic romaneste si de post.
Asadar am ales sa pregtesc 3 rete de post si anume :
  • Fasole batuta


  • Sarmalute cu orez si cartofi







Multumesc tare mult pentru invitatie Alice si te felicit pentru acest proiect minunat, care ne face sa nu uitam ca suntem romani!

Fasole batuta



Ingrediente:
  • 300 g fasole boabe
  • 3-4 catei usturoi
  • ulei de masline
  • sare
  • piper
pentru prajeala:
  • o ceapa
  • tocana de legume sau bulion de casa
  • sare
  • piper
  • boia dulce
Punem fasolea la inmuiat de seara.
A doua zi o punem la fiert, lasand-o sa dea cateva clocote, dupa care scurgem apa si o inlocuim cu alta apa fierbinte.
Repetam de 2-3 ori aceasta operatie si o lasam sa fiarba in ultima apa, pana cand bobul de fasole este foarte bine fiert.
Scurgem fasolea de apa, dupa care o bagam la robot, sau o dam prin sita.
Punem cateva linguri de ulei de masline sau de floarea soarelui peste fasolea pasata si o frecam binisor.
Adaugam apoi usturoiul pisat, condimentam cu sare si piper dupa gust.
Separat pregatim prajeala:
Taiem ceapa marunt sau julien, o punem la calit in 2-3 linguri de ulei, dupa care adaugam tocana de legume sau bulionul de casa, completam cu putina apa si lasam pana cand se inmoaie ceapa.
Condimentam cu sare, piper si boia dulce.
Punem fasolea in castroane, iar peste vom pune prajeala.
Servim cu paine prajita.
Pofta buna!


Sarmalute cu orez si cartofi



Ingrediente:


  • o varza mare
  • o ceapa
  • un morcov
  • 1 cartof
  • o cana de orez
  • o legatura de patrunjel
  • o legatura de marar
  • sare
  • piper
  • cimbru uscat
  • crengi de cimbru
  • foi de dafin
  • boia dulce
  • tocana de legume
  • ulei de masline
Se desfac frunzele de la varza, una cate una, de pe fiecare frunza taiem cotorul.


Intre timp taiem ceapa marunt, morcovul si cartoful il dam pe razatoarea mare.
Punem ceapa la calit, dupa care adaugam morcovul si cartoful, lasam putin sa se caleasca impreuna, condimentam cu sare, piper, cimbru uscat, apoi punem 2 - 3 linguri de tocana de legume sau bulion, dupa ce am luat de pe foc, adaugam orezul pe care l-am fiert putin.

Apoi trecem la infasurat sarmale.

Pe fundul oalei punem cateva crengute de cimbru, apoi cateva foi de varza si apoi sarmalutele, deasupra punem varza tocata marunt si cateva frunze de dafin, peste care punem ulei de masline ceva mai multisor, boia dulce si apa cat sa le acopere.

Le bagam la cuptor pentru cca 1.30 - 2 ore, la foc mic, vom adauga apa de cate ori este nevoie.

Se servesc cu mamaliguta calda sau cu paine prajita si ardei iute .


Pofta buna!!!!

7 comentarii:

  1. mmmmmmmmmmmmmmmm,ce misto arata,tre sa fac si eu

    RăspundețiȘtergere
  2. Am facut deja postarea, Dumnezeu sa va ajute si sa va dea putere sa mergeti mai departe!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. Dana la multi ani, sa fii sanatoasa, iubita si apreciata pentru tot ceea ce faci! Te pup!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Irina, multumesc tare mult, La multi ani si tie!!!te pup!!!

      Ștergere

Comandă pizza online!

o comunitate frumoasa si unita, intrati si aruncati o privire :)