Imi plac toate verziturile si le-as pregatii in fel si chip.
Multi oameni mananca spanac dar putini stiu ca este foarte bogat in vitaminele A, E, B1, C si K, in minerale precum fierul, magneziul, calciul, potasiul, in fibre alimentare si acid folic. Spanacul poate fi consumat fara restrictii de persoanele care tin la silueta stiut fiind ca la suta de grame de planta inglobeaza doar 18 calorii.
Datorita compozitiei sale foarte bogate atunci cand este crud, neprelucrat termic, spanacul stimuleaza activitatea inimii, previne infectia gingiilor, stimuleaza cresterea la copii, reechilibreaza si fortifica organismul, vindeca anemia, oboseala si depresia nervoasa.
Sursa retetei aici
Ingrediente:
- 1 kg spanac
- 4 cartofi
- 200 ml samantana
- 100 g cascaval
- 50 g unt
- 200 ml lapte
- 1 ceapa
- 3-4 catei de usturoi
- sare
- piper
- nucsoara
Spalam cartofii sub jet de apa rece, dupa care ii punem la fiert in coaja.
Intre timp spalam spanacul in cateva ape si-l alegem de frunzele cu pete sau ingalbenite.
Intre timp vom pune o oala cu apa pe foc pana da in clocot, apoi vom pune spanacul si il lasam 10 minute sa se opareasca.
Scoatem spanacul cu o paleta, il lasam sa se racoreasca putin, apoi il tocam marunt marunt.
Tocam ceapa marunt, si o punem la inabusit in unt si putin lapte, dupa care adaugam usturoiul pisat si spanacul tocat, peste care vom adauga restul de lapte.
Lasam sa fiarba 5 minute, dupa care se adauga si 100 ml smantana, omogenizam si mai lasam 2-3 minute la foc mic, dupa care condimentam dupa gust.
Ungem o tava termorezistenta cu unt..
Decojim cartofii si ii taiem rondele.
Ii asezam pe fundul tavii, unul langa altul, ii condimentam cu sare, piper si nucsoara.
Peste cartofi asezam spanacul.
Amestecam restul de smantana si cascavalul ras.
Turnam deasupra spanacului aceste amestec.
Dam la cuptorul preincalzit cca. 30- 40 de minute.
Se pot pune si oua deasupra, eu am uitat :D
Cred ca e foarte bun. Ador spanacul si retetele cu spanac.
RăspundețiȘtergereMultumesc Cristina, si mie imi place f mult spacul, pup :*
Ștergeremmm ce bunatate !
RăspundețiȘtergereTe invit sa participi la Giveway la mine pe blog!
http://bucatepealese.blogspot.com/2012/03/giveway-de-paste.html
Pup
Multumesc Mimmi, particip cu mare drag :*
ȘtergereEu spanacul il consum doar crud.Nu stiu de ce,dar nu pot sa-l mananc altfel.Pupici!
RăspundețiȘtergereDia, asa e cel mai indicat, crud isi pastreaza toate proprietatile :) Pup:*
Ștergerein perioada asta sunt mare fan spanac, dar gratinat n-am incercat pana acum. Arata foarte tentant :)
RăspundețiȘtergereKadia, multumesc, ma bucur ca-ti place, nici eu n-am incercat pana acum ;)Pup.
Ștergere