joi, 3 mai 2012

Dragavei cu muschi de la oala

Stiu ca sunteti multi care nu stiti ce este... dragaveiul este stevia creata, doar ca in partea olteniei, se numeste dragavei.
Si cum in perioada asta il gasim peste tot, este si pacat sa nu profitam de el si de proprietetatile lui, este bogat in fier si pe timpuri se folosea de catre batrani in tratarea anemiei tuberculosei, are actiune depurativa, laxativa, diuretica, vitaminizanta, hipotensiva, vasodilatator periferic. Se administreaza sub forma de infuzie, tinctura, suc natural, sau preparate culinare ...
De obicei fac dragavei simplu, dar de data asta am pus pe langa si niste muschi de porc de la oala, ca sa manance si mofturosii mei si chiar au mancat bine :)



Ingrediente:
  • 1 kg dragavei
  • 1 pahar orez
  • 2 legaturi ceapa verde
  • 2 legaturi usturoi verde
  • 1 morcov
  • sare
  • piper
  • tocana de legume sau bulion
  • 2 linguri de untura
pentru mamaliguta: 
  • malai
  • apa
  • sare
  • unt
in plus:
  • carne de la oala sau o puteti inlocui cu friptura la gratar

Spalam frunzele de dragavei sub jet de apa rece.
Intre timp punem pe foc o oala cu apa si sare, cand apa a inceput sa fiarba punem dragavieul in apa clocotita si lasam sa se opareasca 5 minute.
Scoatem frunzele cu o paltea si le lasam la scurs.
Intre timp tocam ceapa si usturoiul si le calim in untura topita, dupa care adaugam morcovul ras si orezul spalat in cateva ape, punem si tocana de legume si completam cu apa in care a fiert dragaveiul.
Tocam marunt dragaveiul si-l punem peste ceapa si orez, daca mai este nevoie mai punem din apa in care a fiert, verificam din cand in cand, pentru ca va scadea si trebuie sa fim atenti sa nu se prinda orezul.
 La sfarsit condimentam cu sare si piper dupa gust.

Pregatim mamaliguta:
Punem apa cu sare intr-un tuci si lasam sa dea in clocot, apoi luam cu mana malai, punem deasupra si lasam sa dea un clocot, dupa care turnam direct cu punga mestecand continuu cu un facalete sau o lingura de lemn pana se ingroasa si o lasam sa fiarba bine dupa care adaugam 1-2 linguri de unt.
Intre timp scoatem carnea de la oala si o prajim putin, mai bine zis o incalzim, pentru ca este deja prajita.
Servim dragaveiul alaturi de muschi de la oala si mamaliguta calda.
Pofta buna!!!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comandă pizza online!

A apărut o eroare în acest obiect gadget

o comunitate frumoasa si unita, intrati si aruncati o privire :)