Nu stiu daca ati mancat vreodata, dar va spun cu mana pe inima ca este minunat, nu stiu nici daca este caracteristic vreunei zone, stiu doar ca-l facea bunica mea, iar eu mancam pana nu mai puteam :D
Bunica mea il facea cu varza acra, insa mie mi-a fost asa de pofta, incat n-am mai umblat dupa varza acra si am facut cu varza dulce, nu are acelasi gust, dar macar mi-am potolit pofta :)
- fasole boabe ( 300 g)
- 2 cepe
- un morcov
- o felie telina
- pastrnac
- radacina de patrunjel
- 1/2 varza
- o lingura bulion
- ardei
- sare
- piper
- cimbru
- o lingura de faina pentru rantas
- frunze de telina
- leustean
- bors sau zeama de varza
Spalam fasolea si o lasam la inmuiat de seara in apa rece.
A doua zi o fiebem in 2-3 ape.
Putem fierbe mai multa si o putem pastra in pungi la congelator dupa care o putem folosii cand avem nevoie si suntem in lipsa de timp .
Cand este aproape fiarta adaugam o ceapa, morcovul dat pe razatoare sau taiat cubulete, ardeiul, telina, pastarnacul si radacina de patrunjel taiate cubulete + varza taiata fideluta.
Dupa ce au fiert toate, calim cealalta ceapa tocata marunt, in 2-3 linguri de ulei, adaugam si bulionul si stingem cu putina apa, lasam asa cateva minute.
Intre timp pregatim faina, pe care o amestecam cu 2-3 linguri de apa, ca sa nu se faca cocoloase si o turnam peste ceapa calita, completam cu apa si lasam sa fiarba 10 minute, dupa care vom pune peste fasolea fiarta.
O lasam sa mai dea cateva clocote si adaugam borsul sau zeama de varza dupa gust.
Potrivim gustul de sare, piper, putin cimbru si luam de pe foc.
Asezonam cu frunze de telina si leusteanul, tocate marunt .
Merge excelent cu o ceapa rosie sau un ardei iute.
Pofta buna!!!!!
N-am mai mancat de cand eram copil... vecina mamei facea asa si tare delicios era, iar al tau ma imbie sa iau o lingura si sa ma infrupt!
RăspundețiȘtergereAlina, ma bucur sa aud ca ai mancat sis ti cat e de bun, pupici :*
ȘtergerePot sa tin postul cu ciorbica asta!:)
RăspundețiȘtergereSuper!
Adina, sa sti ca asta era ciorba de baza in posturi, pe vremea cand eram copil, pupici :*
ȘtergereBuna combinatie! Am sa incerc si eu cu siguranta!
RăspundețiȘtergereFlori, multumesc, astept impresii, pup :*
ȘtergereAre iz de ciorba de potroace, care se consuma in special dimineata de dupa nunta. In unele zone se face si cu carne, in altele doar cu fasole, varza murata, care e cheia acestei ciorbe si celelalte verdeturi necesare. E grozav de buna.
RăspundețiȘtergereNu stiam ca ciorba de potroace se face cu fasole sau varza, ci cu cartofi, dar dupa cum ai spus probabil difera de la zona la zona, pupici
ȘtergereFoarte bun acest bors!!!Yum yum!
RăspundețiȘtergereMultumesc, chiar este delicios :D
ȘtergereN-am mancat inca asa ceva dar cu siguranta ca am sa fac si eu....
RăspundețiȘtergereInghiteam in sec , numai cand citeam reteta.
O pun la ..."de facut"!!!
Delicioasa !
Te tzuc Dana !
Draga mea, ma bucur ca-ti place, astept impresii, te pup :*
ȘtergereCristina, multumesc frumos pentru invitatie, am vazut prea tarziu mesajul, insa te voi urmarii cu mare drag fiindca ai retete minunate, te pup :*
RăspundețiȘtergerein unele zone ale Moldovei se face e aceasta ciorba de fasole acrita cu bors sau zeama de varza
RăspundețiȘtergereSincer nu stiam, multumesc de pont :)
ȘtergereE borsul copilariei!!Ff bun si mai ales acum când sunt insarcinata am o pofta si mai mare!! Mersi de reteta!!
ȘtergereMa bucur mult sa aud asta, sarcina usoara si pofta mare :*
RăspundețiȘtergereoriginal e sa folositi doar zeama de varza nu bors ..pe la noi in Moldova se chiama ciorba de potroace
RăspundețiȘtergereNu contest, insa in lipsa de zeama de varza, ne facem pofta si cu bors.
Ștergere