joi, 18 decembrie 2014

Cozonac moldovenesc



Nu-i asa ca fara un cozonac pe masa nu simtiti ca vin sarbatorile?!
Cozonacul acesta este unul foarte pufos, cu o textura moale si catifelata.
Eu il mananc imediat ce-l scot din cuptor :D
Sursa

Ingrediente
Pt maia:
  • 50 g drojdie proaspata
  • 1 lingura zahar
  • o lingura faina
  • 2 linguri lapte caldut
Pt. aluat:
  • ~1 kg faina 
  • 500 ml lapte caldut
  •    250 g zahar
  •  200 ml ulei
  • 5 galbenusuri
  • 1 lingurita de sare
  •  coaja rasa de lamaie si portocala
  •  esenta vanilie
Pt umplutura:
  • 5 albusuri
  •  500 g nuci macinate
  • 3 – 4 linguri cacao
  • 150 g zahar
  •  coaja de la o lamiae
  •  esenta rom
  • 100 g stafide
  • 100 g nuca de cocos
  • 1 galbenus de ou pentru uns
  • 2 linguri de lapte
  • 2 linguri zahar
  • 1lingurita scortisoara
 Pregatim maiaua:
 
Amestecam drojdia, impreuna cu zaharul, faina si laptele caldut si punem vasul langa o sursa de caldura ( ochiul de la aragaz ), lasam pana isi dubleaza volumul.
Intre timp se pune laptele cu zaharul la incalzit. Dupa ce s-a incalzit adaugam esenta de vanilie.
Se cerne faina ( pentru aerare ) cel putin odata.
Se face o gaura in mijlocul fainii, se adauga maiaua si framantam usor.
Se adauga apoi galbenurile batute spuma cu sarea, coaja rasa de lamaie si portocala si framantam in continuare, dupa care se adauga laptele treptat pana devine un aluat moale nelipicios.
La sfarsit adaugam si uleiul ( tot treptat) si framantam pana se incorporeaza tot uleiul.
Dupa  ce am terminat de framantat se lasa aluatul 2 ore la caldura, acoperit cu un prosop de bucatarie.

 
 
Umplutura:
 
Se mixeaza albusurile cu zaharul, se adauga cacaoa + nucile, nuca de cocos, esenta de rom, coaja de lamaie.
 
Se imparte aluatul in 4 parti egale.
Se unge masa de lucru cu ulei si intindem fiecare bucata de aluat, pe care il acoperim cu umplutura si stafide.
Rulam apoi foile si le impletim cate doua.



 


Cozonacul se pune in tava unsa cu ulei si tapetata cu faina si se mai lasa 30 min la crescut.
Se unge cu galbenusul de ou in care am bagat 2 linguri de lapte.
Deasupra presaram zahar si scortisoara.
Se coace la cuptorul preincalzit la foc mediu cca. 50-60 min.
Timpul poate fi diferit in functie de fiecare cuptor in parte.
Daca va doriti un cozonac cu o crusta moale, acoperiti cozonacul cu un prosop umed imediat ce a fost scos din cuptor, iar daca doriti unul cu o crusta crocanta il lasati neacoperit.




2 comentarii:

Comandă pizza online!

A apărut o eroare în acest obiect gadget

o comunitate frumoasa si unita, intrati si aruncati o privire :)